Vajon mi okozza fogaink érzékenységét?


Hirtelen fájdalom nyilall fogainkba hideg vagy meleg étel, vagy ital fogyasztása után? Jobb, ha tudja, nincs ezzel egyedül! Amikor már egy fagylaltot sem tudunk jóízűen megenni, akkor bizony jobb, ha felfigyelünk a kialakult problémára. A fogérzékenység az egyik legtöbbször előforduló fogászati problémák közé tartozik. A legtöbb érintett ember 20 és 50 év között van, mikor azt tapasztalja, hogy fogai jóval érzékenyebbek, mint korábban.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

Miért érzékenyek a fogaink?

Fogaink érzékenysége sok kellemetlenséget tud okozni a mindennapjaink során. Ez a probléma akkor alakul ki, amikor a fog puhább, belső része a dentin szabaddá válik. Ezen a részen számtalan mikroszkopikus csatorna halad végig egyenesen a fogunk közepe felé. Ha a dentin szabaddá válik, akkor a kívülről érkező ingerek, (mint például a meleg vagy a hideg ital) stimulálni tudják a fogakban megtalálható idegeket, melyek okozzák lényegében ezt a hirtelen nyilalló, jellegzetes, éles fogfájdalmat. Sajnos a magyar lakosság nagy része nagy általánosságban csak akkor megy el fogorvoshoz, amikor már tényleg elviselhetetlen fájdalmakkal járó probléma van a fogaival, így nem is szokták elég komolyan venni a fogérzékenységet, pedig jó tudni, hogy ez is egy olyan probléma, mellyel igenis el kell menni.

Csak a szakember képes megállapítani azt, hogy milyen mértékű fogérzékenységben szenvedünk, illetve tud tanácsokat is adni, hogy lehet minimalizálni a dentin további szabaddá válását, mely még nagyobb fájdalmat tudna okozni a későbbiekben. Ezekre, az érzékeny fogakra sokkal jobban kell vigyázni és ápolásukra is több időt és figyelmet kell szentelni. Sokszor meg kell változtatnunk az étkezési, sőt a napi szájhigiéniai szokásainkat is annak érdekében, hogy fogaink állapota ne romoljon tovább.

A fogorvos a fogérzékenységben szenvedő pácienseit leginkább a megfelelő szájápolási tanácsokkal szokta ellátni. E során megmutatja a számunkra legmegfelelőbb fogmosási technikát és elmondja, hogy mikor és hányszor érdemes fogainkat megmosni egy nap alatt. Sok esetben enyhíthetjük a fogérzékenységünket, ha lecseréljük az eddig használt fogkrémünket olyanra, mely kimondottan az érzékeny fogsor megfelelő ám kíméletes és alapos tisztítására lett kifejlesztve.

Hogyan kell ápolnunk érzékeny fogainkat?

Ha fogaink érzékenyek a hideg és meleg italok elfogyasztására, akkor nagyon fontos, hogy nem csak azt kell tudnunk, miként érdemes kezelni ezeket a fogakat, hanem hogy hosszútávon mégis hogyan kell megfelelően ápolni őket. Hatalmas hibát követünk el, ha azt hisszük, fogainkat minél erősebben sikáljuk, annál többet teszünk azért, hogy tiszták legyenek. Az egyik leghatásosabb módszer, mellyel kezelni tudjuk a fogérzékenységet, ha legalább naponta kétszer megtisztítjuk fogainkat és a fogínyünket egyaránt, puha, kíméletes fogkefe és fogselyem segítségével.

A puhább sörtéjű fogkefe segít csökkenteni a túl erős fogmosás hatásait, így például fogzománcunk kopását is meg tudjuk vele állítani. A túl erős fogmosás idővel rengeteg fogászati problémát tud okozni: hozzájárulhat a fogíny visszahúzódásához, vagy teljes mértékben elkophat a fogzománc, melyeknek következtében még több dentin fog szabaddá válni, így a fogérzékenység sem fog megszűnni, sőt sokkal nagyobb mértékű lesz. Használjunk direkt fogérzékenységre kifejlesztett fogkrémeket, melyek enyhíteni tudják a fogérzékenység okozta kellemetlen fájdalmakat.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?