Miért fontos fogászati kezelés előtt a panoráma röntgen felvétel?


A legtöbb ember, nem szeret fogorvoshoz járni. Sajnos hazánk lakosságára nagy általánosságban igaz az, hogy addig halogatja a fogászati látogatást, míg már szinte aludni sem tud a kellemetlen fogfájásról. Pedig míg nincs nagy probléma, nagy valószínűséggel fájdalom mentesen meg lehet menteni a beteg fogat töméssel, gyökérkezeléssel vagy egyéb beavatkozásokkal.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

A kezelés előtt a fogorvosnak szüksége van egy röntgen felvételre, melynek segítségével pontos képet kap a fogak elhelyezkedéséről, helyzetéről, állapotáról. Ennek a felvételnek az elkészítése a legtöbb esetben elengedhetetlen, hiszen csak így lehetséges diagnózis felállítása, illetve annak megállapítása, hogy milyen kezelésre van szükségünk.

Hogyan zajlik a panoráma röntgen felvétel?

Ez a röntgen felvétel az egész fogsor állapotáról fontos információkat tud adni. A szabad szemmel nem igen látható dolgokat tudja bemutatni, legyen szó egy lehetséges gyulladásról, egy rendellenesen növő fogról vagy egy cisztáról. A digitális technológia fejlődésének köszönhetően ma már ezek a készülékek a régebbi eszközökkel ellentétben már nem csak 1-2 fog képéről tud felvételt készíteni, hanem nagyon rövid idő alatt meg tudja jeleníteni a páciens teljes felső, alsó fogsorát, illetve az állkapocs szerkezetét is.

A röntgen felvétel készítése álló helyzetben zajlik. A páciens fejét szimmetrikus beállítással rögzítik egy fejtartóra, miközben neki a metszőfogaival egy „ráharapóra” kell fogait összeszorítania. Ennek segítségével biztosan nem fog a beteg elmozdulni a felvétel készítése közben, így jó minőségű képet fogunk kapni. Mivel a panorámaröntgen felvétel röntgensugárral készül, a páciens védelme érdekében a felvétel készítése alatt egy ólommellényt kell viselni.

Mikre derülhet fény a panoráma röntgen során?

Nagyon hatékonyan lehet alkalmazni a panoráma röntgen által kapott felvételt különböző szájsebészeti eljárások, góckutatás, gyökérkezelés vagy fogszabályzási folyamatok során. Ennek a felvételnek köszönhetően rengeteg olyan probléma tárulhat fel, melyet még a fogorvos sem tudott megállapítani, hiszen ezeknek nagy része szabad szemmel nem is látható. Így a fogínysorvadás vagy akár fogínyvérzés lehetséges okai is felderíthetők, illetve a még ki nem nőtt fogak elhelyezkedéséről is fontos információt kaphatunk.

A panoráma röntgenfelvétellel a korábbi fogászati kezelések hibáit is fel lehet tárni, így sokkal egyszerűbben kiderülhet, mi okoz jelenleg problémát a betegnek. Az egyik legfontosabb pedig, hogy a röntgenfelvétellel a különböző szájüregi daganatos megbetegedések szűrését is megoldhatjuk, hiszen ez a felvétel felismerhetővé teszi a különböző kóros elváltozásokat. Az sem elhanyagolható tény, hogy mennyire hasznosnak bizonyulnak ezek a felvételek a különböző fogpótlások, illetve beültetések esetén is, hiszen így a fogorvos látni fogja az állkapocs csontállományát, annak paramétereit és vastagságát is.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?