Miért szükséges az ideiglenes korona?


Az ideiglenes koronát vagy hidat arra a rövid időre alkalmazzák, ameddig az új fogpótlás el nem készül. A fogorvosok ilyenkor elsősorban nem esztétikai helyreállítást végeznek, inkább a lecsiszolt fogfelszínt védik és visszaállítják a rágófunkciót. A lepreparált fogat védeni kell ilyen esetekben, hiszen félő, hogy letörik a rágás során. A csiszolás során a fogzománctól is megfosztják, így nincs, ami megvédené a fogat.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

Természetesen sok páciens fordul olyan kritériumokkal a fogorvosokhoz, hogy az átmeneti időszakban is keressenek egy olyan megoldást, melytől nem kell szégyenkeznie, ha mosolyogna. Az ideiglenes korona erre is tökéletes megoldás.

A páciens ennek segítségével nyugodtan nevethet vagy beszélhet. A rágás helyreállításával pedig bátran ehet, természetesen a keményebb ételek, mint pl. a dió rágcsálásra ilyenkor nem ajánlott, hiszen az ideiglenes korona nem ezekre lett kitalálva. A színét a páciens fogazatához igazítják, anyaga műanyagból készül. Az eljárás azért is népszerű, mert az elülső fogak eltávolításakor természetes, hogy a páciens azonnali pótlást igényel. Az eljárás során a szomszédos fogakhoz ragasztják az ideiglenes koronát. Ha ez nem lehetséges, akkor az orvossal konzultálva akár kivehető pótlással is megoldhatják a problémát.

Mi történik az ideiglenes korona levételekor?

Az ideiglenes korona levétele nem fájdalmas, a fogakon vagy implantátumokon rögzített részt elvágják. Ilyenkor az ideiglenes külső porcelán réteg sérül, nem javítható és nem ragasztható vissza. A végleges korona csak akkor készíthető el, ha az íny teljesen egészséges és a kívánt formája is megfelelő. A fogíny javulása egyes esetekben hetekbe is kerülhet, hiszen vannak olyan páciensek, akiknek ínyük nehezen gyógyul. Az ideiglenes koronák felhelyezésekor és levételekor minden utasítást követni kell. Több fogorvos számolt már be olyan tapasztalatokról, hogy sajnos a páciensek nem tértek vissza a megadott időpontra, csak akkor, amikor már az ideiglenes korona sérült és nem tehettek mást, újat helyeztek fel.

Sajnos ezek a rossz tapasztalatok a jövőben is előforduló problémák lesznek, hiszen sok páciens megelégszik egy esztétikailag elfogadható fogazattal. Ezzel pedig jelentősen károsítják a saját fogazatuk épségét, hiszen az ideiglenes koronát nem arra találták ki, hogy végleges funkciót töltsenek be. Az átmeneti megoldást mi sem bizonyítja jobban, hogy hamar kopik és a széleken nem zár kellőképpen.

A végleges pótlás elkészülésénél a fogorvos belepróbálja a koronát a páciens szájába, ha tetszik neki, megtörténik a ragasztás, ha nem, akkor a korrekció még elvégezhető. Ez azért is fontos, mert még a lehetőség adott a javításra, ha a szín nem megfelelő. Gyakran előfordul, hogy nem készíthető korona, mert a páciensnek nincs elegendő saját foga. Ilyen esetekre is létezik már szerencsére megoldás, hiszen alkalmazható az ideiglenes, gyógyulási időszak után pedig a végleges kivehető pótlás.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?