Miért elengedhetetlen néhány fogászati kezelés előtt a panorámaröntgen?


Nagyon sok ember sajnos nem szeret fogorvoshoz járni. Magyarországon a lakosság nagy részére igaz, hogy addig halogatja a fogászati látogatást, amíg már szinte élni nem tud, olyan fájdalmak kínozzák. Pedig, ha időben elmennének a fogorvoshoz, nagy eséllyel sok kellemetlenségtől meg tudnák óvni saját magunkat. Ha ugyanis nincs túl nagy probléma, akkor valószínűleg teljesen fájdalommentesen meg lehet menteni a rossz fogat, egy töméssel, egy gyökérkezeléssel vagy más fogászati beavatkozással.

A perfect smile is all you need to book an appointment!

Don't hesitate, listen to the opinions of our previous patients!

A különböző kezelések előtt sok esetben a szakember kérni szokta a panoráma röntgen elkészíttetését, melynek következtében az orvos egy pontos képet tud kapni a páciens fogainak helyzetéről, állapotáról és elhelyezkedéséről. Nagyon sok esetben ez a felvétel elengedhetetlen, hiszen a fogorvos sokszor csak ezt látva tudja eldönteni, hogy milyen kezelést, hogyan tud elvégezni a betegen.

Miért fontos a fogászati panoráma röntgen?

A panoráma röntgen felvételét látva, a fogorvos ki tudja szűrni a szájüregben lévő elváltozásokat. Látja a fogakat, az előző fogászati kezeléseket, de fény derülhet még fogínygyulladásra, fogínysorvadásra, akár még a kellemetlen fogínyvérzés okait is fel lehet deríteni. De talán mégis a legfontosabb dolog az, hogy a páciens szájüregében található kóros elváltozások is láthatóak lesznek, ennek segítségével a fogorvosnak lehetősége nyílik a komolyabb feltárásra is. A panoráma röntgenfelvétel szintén elengedhetetlen fog implantáció során is, de a sokszor rengeteg bosszúságot okozó bölcsességfogakról is fontos információt adhat.

Emellett a különböző szájüregi rákok szűrése is megoldható vele, hiszen láthatóvá teszi a kóros elváltozásokat. A panoráma röntgen sok esetben hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a fogászati kezeléseket. Segítségével számos probléma oka jóval hamarabb kideríthető, ennek köszönhetően pedig gyorsabban és pontosabban fel tudja a fogorvos állítani a diagnózist.

Hogyan készül el a panorámaröntgen?

A Röntgenfelvétel elkészítése egy teljesen fájdalommentes dolog, és nem is vesz túl sok időt igénybe, így egyáltalán nem kell megijednünk, ha a kezelés előtt a fogorvos kéri. Mivel a felvétel az egész fogsor állapotáról fontos információkat adhat, ezért olyan dolgok is kiderülhetnek, melyek szabad szemmel nem is láthatóak, és egyelőre még nem is észlelhetőek. A fogorvos észrevehet például egy lehetséges gyulladást, de akár egy rossz irányba, rendellenesen növő fogról, vagy cisztáról is képet kaphat.

Míg korábban a röntgen felvétel során csak 1-2 fogról tudtunk képet kapni, a digitális technológia hatalmas fejlődésének köszönhetően a régebbi eszközökkel ellentétben ma már a páciens felső, és alsó fogsorát is meg tudja jeleníteni. Ez pedig hatalmas segítség lehet a fogorvosok számára.

A röntgen felvétel minden esetben álló helyzetbe történik meg. Mivel a felvétel röntgensugárral készül, a páciens kap egy ólom mellényt, melyet a vizsgálat során viselnie kell a saját védelme érdekében. Ezt követően először a páciens fejét kell szimmetrikus beállításokkal egy fejtartóra rögzíteni, majd a metszőfogaival kell ráharapnia egy „ráharapó” eszközre. Ez azért fontos, hogy felvétel során a beteg biztosan ne tudjon elmozdulni, ezáltal megakadályozhatjuk, hogy egy elmosódott felvétel készüljön el, így a felvétel végén egy valóban jó minőségű képpel tudjunk távozni.

A röntgen által kapott felvételt a fogorvos nagyon hatékonyan tudja használni góckutatás, különböző szájsebészeti eljárások, fogszabályozás és gyökérkezelés során. A felvételen az orvos látni fogja például a még ki nem nőtt fogak elhelyezkedését is. Mivel a fogászati panoráma röntgenfelvételeket minden esetben archiválják, ezért az elvesztett felvétel esetén nem kell megismételni a röntgenfelvételt, szerencsére kérés esetén bármikor újra kiadják azt.

Fogászati röntgen terhesség és szoptatás alatt?

Babavárás során sajnos a kismama fogai könnyen romlásnak indulhatnak. Ennek oka az anyuka hormonháztartásának megváltozása. Ha a kismamának fogászati kezelésekre kell járni a várandósága alatt, akkor a jó fogorvos mindenképpen a fájdalommentes ellátásra szokott törekedni. Ha nagyobb fogászati kezelésre kerülne a sor, akkor lehetőség szerint a fogorvos általában terhesség, és szoptatás utáni időszakra szokta halasztani, ha az nem sürgős eset, hiszen sajnos előfordulhat, hogy egy gyökérkezelés, vagy egy fogpótlás után kialakuló gyulladás miatt a kismamának antibiotikumot kell szednie, ennek következtében pedig a szoptatást is abba kell hagynia.

Nagyon fontos, ha csak a terhesség korai fázisában vagyunk, akkor is mindenképpen tájékoztassuk a fogorvosunkat az állapotunkról, főleg abban az esetben, ha ő röntgenfelvétel elkészítését kéri. Fontos az is, hogy a kismamák is tájékoztatva legyenek a röntgenkészítésről, hiszen e folyamat lezajlása közben a pácienst röntgensugárzás éri. Mivel ez a röntgensugár a terhesség során, a fejlődő magzatra hatással lehet, a nagyon korai fázisban emiatt akár fejlődési rendellenesség is kialakulhat a babánál. Bár a vélemények ezzel kapcsolatban igencsak megoszlanak, mégis az a biztos, ha jelezzük a fogorvosnak, ha éppen kisbabát várunk.

A legjobb talán az, ha a babatervezés előtt, legalább 1- fél évvel a leendő anyuka ellátogat a fogorvosához, aki meg tudja vizsgálni fogai állapotát, és még a babavárás előtt el tudja végezni az esetleges szükséges kezeléseket, beavatkozásokat. Így nagyobb az esélye annak, hogy a terhesség ideje alatt nem kezdenek el romlani a fogai, így a komolyabb kezeléseket, és beavatkozásokat sem pocakosan kell elvégeztetnie.

A rendszeres kontrollvizsgálatok nem csak a kismamáknál fontosak. Abban az esetben is menjünk el a fogorvosunkhoz kontroll céljából, ha semmilyen panaszunk nincs, hiszen így a fogorvos még időben észre tudja venni a kisebb problémákat, melyeknek kezelése is így sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz majd.

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?