3D-s CT képalkotás a fogászatban


Amikor a fogorvosunk olyan komplex kezeléseket végez, mint például a fogimplantátum beültetés, a biztonságos és professzionális kezelés érdekében tudnia kell mi rejlik az íny és a fogak felszíne alatt. Ilyen esetekben gyakran készül fogászati CT felvétel.

A CT számítógépes tomográfiát jelent (az angol computer tomography – számítógépes képalkotás), amit egy speciálisan erre kifejlesztett géppel végeznek (CBCT – Cone Beam CT), amelyet általában orvosi képalkotásra használnak.

A CT-vizsgálat kiváló képminőségű röntgenfelvételek sorozatát hozza létre, ezeket a képeket aztán fejlett számítógépes technológiával összerakják, szeletsorozatokat alkotva. 

Ezután a fogorvos már 3 dimenzióban és nagy pontossággal tekintheti meg a fej, az arc és a az állkapocs belső szerkezetét!

 

Mi a különbség a fogászati röntgen és CT között?

A fogászati röntgen nem más, mint egyszerű fényképek a szánkban lévő fogakról, csontokról, lágy szövetekről és ínyekről, amelyek segítenek megtalálni a fogak, a száj és az állkapocs problémáit és betegségeit.
A röntgenképeken olyan üregek, fogak is láthatók, amelyek még nem törtek át az ínyen, valamint a szokásos vizuális vizsgálat során – szabad szemmel, nem láthatóak.

A fogászati röntgen a fogorvosi kezelések után is elvégezhető, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy egy eljárás működött.

Ezzel szemben a CT-vizsgálat rendkívül részletes képeket készít a testről (vagy ebben az esetben csak a szájról) azáltal, hogy 360 fokos képalkotást végez egy adott területről.

Képet ad a szervekről, csontokról, lágy szövetekről és erekről, míg a röntgenfelvételt elsősorban a csont problémáinak felderítésére használják.

A fogászati CT-vizsgálat egy szkenneléssel hozza létre a 3D-s képet a fog struktúráról, lágy szövetekről, idegpályákról és csontokról.

A fogászati CT-vizsgálat segít az állkapocs, az arc csontos szerkezete, az orrüreg és az orrmelléküreg betegségeinek diagnosztizálásában is. “Ez azonban nem biztosítja a hagyományos CT teljes diagnosztikai képességeit, különösen az izmok, a nyirokcsomók és az idegek esetében.”

A fogászatban használt CB-CT szkennerek, általában alacsonyabb sugárzást bocsátanak ki, mint a kórházakban használt nagyméretű CT-szkennerek. Ezáltal kevesebb káros sugárzás éri a szervezetünket!

 

 

 

Mi látható a CT-szkenneren?

A CT felvételen a fogorvos pontosan meg tudja határozni az arc, az orrüreg és az orrmelléküreg körüli csontos szerkezetek elhelyezkedését, állapotát.
Ez lehetővé teszi számára a már meglévő betegségek feltárását, azok kiértékelését és a műtéti kezelések megtervezését.
A CB-CT-szkenner nem rendelkezik akkora részletességgel, mint egy járóbeteg CT-szkenner, ezért nem használható olyan lágyrész-struktúrák értékelésére, mint az izmok, nyirokcsomók, idegek és mirigyek.
Az is igaz, hogy a fogászati CT vizsgálat során felfedezhető ezen területeken lévő betegségek meghatározása nem is tartozik fogorvosunk szakterületéhez. Minden ilyen jellegű panaszával azonnal keresse fel háziorvosát!

 

Miért szükséges a CT használata?

Mivel a CB-CT szkenner folyamatosan költséghatékonyabbá válik, egyre több fogorvosi rendelő szerzi be ezt a fejlett berendezést, amit elsősorban a következő célokra használják:

  • a fogászati implantátum pontos elhelyezésének megtervezése a műtét előtt,
  • a csontmennyiség felmérése a fogimplantátum behelyezése előtt, különös tekintettel a sinus lift kezelések meghatározására,
  • a létfontosságú idegcsatornák felmérésére a fogbeültetés előtt,
  • az érintett bölcsességfogak műtéti eltávolításának megtervezésére,
  • a krónikus fájdalom kóros eredetének felkutatása és azonosítása céljából.

 

Hogyan készüljünk a felvételre?

A fogászati CT-vizsgálathoz nagyon kevés előkészítés szükséges.

A fogorvosnak tisztán kell látnia a fejet, az arcot és a nyakat a vizsgálat során. Minden olyan elemeket el kell távolítani, amely zavarhatja a képet, ide tartoznak a:

  • fülbevalók,
  • nyelv piercingek,
  • orr piercingek,
  • arc piercingek,
  • nyakláncok,
  • szemüveg,
  • hallókészülék,
  • kivehető fogászati készülékek.

 

A CT vizsgálat menete

Ellentétben a járóbeteg CT-vizsgálatokkal, a fogászati vizsgálatot általában állva végzik.

Egy erre kijelölt területen kell állni a szkenner előtt, megfogni az előttünk lévő rudakat, majd orvosunk a fejünket a stabil tartás érdekében rögzíti, beállítja a pontos fejtartást.

A szkenner ezután a fejünk körül forogni kezd, és egy teljes képsorozatot készít, amelyet a szoftver ezután 3D-s képpé alakít át.

Az egész folyamat csak néhány percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes.

Bármilyen jellegű fogakat érintő probléma esetén érdemes minél hamarabb felkeresni minket.

Kérjen konzultációt még ma, tudjon meg többet kezeléseinkről!

en_GBEnglish
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?