Újra divatba jött a fogszabályozás


A fogszabályzás történelmében voltak érdekes különlegességek, amik miatt még a közelmúltban sem volt túl népszerű ez a szépészeti beavatkozás. A fogak szépsége pedig úgy látszik, már régen is sokat számított. Modern korunkban azonban már nem kell tartani a barbár megoldásoktól, sem pedig óriási fogszabályzó készülékektől, amelyek mintegy óriási fémrács nehezednek fogainkra és nehezítik meg a táplálkozást.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Ma már számtalan lehetőség közül válogathatunk, ha szép, sorba rendezett fogakra és ragyogó mosolyra vágyunk. Egyes megoldások alig észrevehető módon, míg mások teljesen láthatatlanul képesek már fogainkat sorba rendezni. Szerencsére nem csak a fiatalok, hanem a középkorosztály és az idősebbek is gyakori látogatói a fogászati rendelőknek és egyre többen kezdenek bele a fogszabályozásba. Sok fiatal pedig egyenesen stíluskérdést farag e fogászati beavatkozásból és divatosan, büszkén hordja fogszabályzóját.

A fogszabályzás története

Mai szemmel talán hihetetlennek tűnik, de már az ókorban is használtak fogszabályzásra különböző eszközöket és felszereléseket. Igaz, ezek a maiaknál sokkal egyszerűbbek voltak, hiszen az adott kor szellemiségét tükrözik a feltárt sírokban talált leletek. Akkoriban még csupán növényi és állati eredetű fonalakkal, fém lapokkal próbálták a fogakat a helyükre terelni kisebb-nagyobb sikerrel. A modernebb változatokra azonban egészen az 1700-as évekig várni kellett, amikor is Pierre Fauchard megalkotta és könyvében publikálta az első fogszabályzó készüléket.

A francia fogorvos tanulmányában részletesen ecsetelte a fémből készült patkó alakú eszköz funkcionalitását és működési elvét, amelyben nagy szerep jutott a fogak mögé helyezett szalagoknak. Az általa csak Bandeau-nak nevezett készülékkel már sikeresen végezhették a fogív tágítását. A fogszabályzás igazi tudományággá azonban csak a 19. század közepére fejlődött. Ekkor alkalmazta ugyanis először egy amerikai fogorvos, Frank Delabarre a rácsszerkezetes, fogakra rögzített és gumihúzással működő fogszabályzó technikát. A mai használatban lévő breketteket azonban csak az 1970-es évektől kezdték el alkalmazni, mivel előtte nem volt hatékony ragasztó anyag, amely megfelelt volna erre a célra.

Fogszabályzás napjainkban

Sokan úgy gondolják, hogy a fogszabályzásra csak gyerekkorban van lehetőség, ez azonban tévedés. Bár tény, hogy a kialakult állkapocs miatt elsősorban a fogak mozgatására van lehetőség, így a várt eredmény elérése több időbe telik. Éppen ezért különböző készüléket használnak felnőttkorban. Kisebb torlódásra és esztétikai gondokra manapság már kivehető fogszabályzót alkalmazunk, amelyet elég éjszaka viselni.

A rögzített, klasszikusnak mondható, fémből készült fogszabályzón kívül azonban ma már létezik fogszínhez igazodó kerámia fogszabályzó is, amely viselése közben kevésbé feltűnő. Ennél is láthatatlanabb az úgynevezett lingvális változat, amely a fogív belső részén kerül rögzítésre. A fogszabályzás után pedig retenciós készülékre lesz szükségünk, amely segít, hogy a gyönyörű fogsorunk egyenletes állapota hosszú ideig meg is maradjon. Ebből is léteznek kivehető és rögzített változatok is.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?