Honnan ered a szájsebészeti kezelés? Utazás a múltba


A szájsebészet hallatán sokunkban téves elképzelések élnek. Ezeknek talán régi „rémtörténetek” adnak táptalajt, ezek a történetek szinte szájról-szájra terjedhetnek, mint valami népmese. Napjainkra azonban a szájsebészetből egy teljesen új fogászati szakterület fejlődött ki. Ezt külön arc-, állcsontsebészetként említik. Így amit ma egyszerűen szájsebészetnek hívunk, annak szaknyelven maxillofaciális sebészet a speciális neve.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Sajnos gyakran felmerülhetnek olyan beavatkozások, amelyeket csak kimondottan szájsebészeti kezelések alkalmával tudják orvosolni. Ezeket minden esetben egy külön szájsebészeti szakorvos,  egy speciálisan kialakított rendelőben végzi el. A beavatkozás legtöbb esetben nem csak a fogat, hanem az állkapcsot, arccsontot, arcüreget is érinti. E szakterület az évek alatt igen csak kinőtte az általánosságban használt szájsebészet kifejezést. Több kategóriát különböztetünk meg, egészen a foggyökerek eltávolításától a nyálmirigyek sebészetén keresztül a Craniofacális sebészetig, ami már egy nagyon bonyolult, a fejdeformitásokért felelős szakirány.

Az első arc-, állcsont-, szájsebészeti beavatkozás egészen az 1848-as évekre vezethető vissza

A magyar szájsebészet alappillérei minden bizonnyal a hadi sebészetből nőtték ki magukat. Az 1848-49-es években lezajlott Magyar-Osztrák háborúban elsőként Balassa János rengeteg orvosi feljegyzéssel gazdagította történelmünket. A jegyzetek szerint neki voltak először országunk területén kifejezetten szájsebészeti tapasztalatai. A háború után Sisi királynő udvari orvosaként minden figyelmét a szájpadhasadékok és a műtéttechnikai megoldásokra fordította.

Az I. világháború után rohamos fejődés vette kezdetét a szájsebészeti szakterületen. Fontosnak tartották a fog, illetve állkapocssérült katonák ellátását. Európa egyik legmodernebb orvosi egyeteme épült fel Budapest szívében. Igazgatója Árkövy János volt, aki az egyik leglelkesebb orvosok egyike volt, szívügye volt a sérült katonák kezelése.

Magán szájsebészet Nyíregyházán

1922-ben halála után az intézményért felelős személy Szabó József lett, aki a klinika míxillofaciális oktatását is lehetővé tette. Ennek az oktatásnak köszönhetően a II. világháborúban már minden megyei kórházban volt külön szájsebészeti szakosztály. A fogorvosok száma pár évtized alatt megsokszorozódott, az eddig fogászathoz értő segítők is okleveles orvosokká fejlődhettek.

A fájdalommentes beavatkozások titka, avagy miért jó, ha nem érzünk semmit kezelések alatt?

Régebben még előfordulhatott, hogy egy egy szájsebészeti beavatkozás fájdalommal, kellemetlen érzéssel járjon. Épp ezért a legtöbben szorongást érzünk még csak egy általános fogászati kontroll alkalmával is, ami minden bizonnyal leküzdhetetlen félelemmé alakul, ha meghalljuk ezt a kifejezést. A hatékony gyógyászati termékeknek és a kíméletes beavatkozásoknak köszönhetően nincs okunk a bizalmatlanságra. A modern szájsebészet egyik célja, hogy minél kevesebb stresszhelyzet érjen minket. Legyen szó akár egy fogeltávolításról, vagy akár egy komolyabb műtétről. A fájdalommentesség nem csak nekünk, hanem az orvosunknak is nagy megkönnyebbülést okoz majd.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?