Mit tegyünk afta ellen?


Az afta a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás vagy szürkésfehér fekély, melyet gyulladás vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 %-a találkozik élete során és sajnos az esetek többségében visszatérő gondot is okoznak a páciensnek.

Az afta többnyire veszélytelen, ám igen kellemetlen, hiszen gyulladás veszi körül, mely megnehezítheti a folyadék és táplálékbevitelt.

Hogyan kezeljük?

A kezelés lényege a fájdalom csillapítása és az afta eltüntetése. Amíg az afta el nem múlik, kerülni kell a fájdalmat okozó ételeket (dió, magok, pirítós), a csípős fűszereket és a citrusféléket.

A fájdalom csillapítására különféle érzéstelenítő készítmények vagy a fogászatban is használatos ecsetelő szerek alkalmasak, az afta felületére ecsetelve. De alkalmazhatunk szopogató tablettákat és géleket is.

Fontos, hogy az érzéstelenítő szert is tartalmazó oldatokkal nem szabad gargalizálni, mivel a garat bénítása miatt félrenyelést okozhat.  Több afta esetében szájvizet is alkalmazhatunk. A tetracyclin (széles spektrumú poliketid típusú természetes antibiotikum) hatóanyagú szájöblítő szer, akár 50 %-al csökkentheti a gyógyulási időt.

Az afta kezelésében segítségünkre lehet még a fogkő eltávolítása, a rossz fogpótlások és éles szélű tömések helyreigazítása.

Ha segítségre van, szüksége forduljon hozzánk bizalommal.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?