Gyökérkezelés 1. rész


A gyökérkezelés szó hallatán minden leendő páciens fejében borzalmas, már-már horrorba illő képek ugranak be, így sajnos gyakran el is halogatják a találkozást a fogorvossal. Azonban szó sincs semmi ilyesmiről. A gyökérkezelés ma már egy igen fájdalommentes beavatkozást jelent a fogászatban. De mit is jelent pontosan?

A gyökérkezelés azt jelenti, hogy elpusztítják és eltávolítják a fog belsejében található már nem jól működő ideg-és vérellátási rendszert, majd ennek helyére speciális gyökértömést helyeznek be.

A gyökérkezelés célja a már súlyosan károsodott fog megőrzése és funkciójának helyreállítása.

A beavatkozásra számos okból kerülhet sor. Legtöbb esetben az ok, hogy a fogbél valamilyen baktériummal fertőződik meg. Ilyen esettben a baktériumok olyan mélyre terjednek a fog kemény szöveteiben, hogy elérik a fogbél üreget, ahol az erek és idegek találhatók.

A gyökérkezelést végezhetik hirtelen erős fájdalomként fellépő fogfájás kezelés esetében is és tervezetten is. Az akut ellátásra akkor van szükség, ha a fog erősen fáj, és az idegek hirtelen halnak el, vagy letörik a fog és megnyílik az idegkamra. Tervezett gyökérkezelést akkor végeznek, ha szépen csendben elhal a foggyökér. Ezekben az esetekben röntgenfelvételről érzékelhetjük a problémát és ennél a megoldásnál a fog jövője érdekében végezzük el a kezelést.

A gyökérkezelt fog a többi foghoz hasonlóan szuvasodhat, ezért fokozott figyelmet igényel és a hatékony szájápolás nem elhanyagolható. A rendszeres és helyes fogápolás, valamint a fogászati kontroll nélkülözhetetlen a gyökérkezelt fog állagának megőrzéséhez.

Ne habozzon, ha erős fájdalom gyötri, hívjon minket bizalommal.

#GYÖKÉRKEZELÉSFÁJDALOMMENTESEN

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?