Fogszabályozás – 1. rész


A fogszabályozás a fogászatnak egyik legrégebben elkülönült szakterülete. A fogszabályozás célja a fogak és a fogsor esztétikai kialakítása, valamint a harapási rendellenességek megszüntetése.

Az utóbbi években a fogszabályozás trendinek számít mind a fiatalok és idősek körében egyaránt.

Az esztétikai igényen túl számos olyan eset fordulhat elő, amikor fogszabályozásra kerül sor, ilyen például:

  • ha túlságosan nagy teher éri a fogat harapáskor és mozogni kezd. Ebben az esetben azért van szükség fogszabályozásra, hogy a fog besimuljon a fogsorba
  • amikor a későn kibújó bölcsességfogak összenyomhatják a már szépen kialakult fogsort
  • ha traumatikus sérülés éri a fogat, vagy ha
  • fogágy betegségben szenved a páciens, ebben az esetben az elvándorolt fogakat visszarendezik a helyükre.

Amennyiben fogszabályozásra kerül a sor, több típusból is választhat. Elsősorban azt kell eldönteni, hogy kivehető vagy rögzített fogszabályzóra van szükség.

Amennyiben a kivehető fogszabályzó mellett dönt, választhat a hagyományos fém-műanyag kombináció és az alinger között. Az alinger fogszabályzót sokan láthatatlan fogszabályzónak nevezik, mivel a fogsorra helyezett műanyag sín teljesen láthatatlan.

A rögzített fogszabályzók között megtalálható a kerámia készülék, mely a fog színéhez igazodik, valamint a lingualis, melyet a fogív belső részén rögzítenek. Mindkét választás esztétikus és szinte észre sem lehet venni.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését vagy bármilyen probléma merült fel keressen minket bizalommal és kérjen időpontot online oldalunkon a www.smiledesigncenter.hu oldalán.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?