Mit érdemes tudni a bölcsességfogakról?


A bölcsességfog a fogsor utolsó, pontosabban 8. tagja, avagy a 3. nagyőrlők, melyekből állcsontokként kettő lehet. A bölcsességfogak jellemzően 16-24 éves kor körül törnek elő, de nem minden esetben. Lássuk, milyen problémákat okozhat számunkra:
Egyeseknél nincs meg a szükséges hely az előbújáshoz. Ilyenkor a bölcsességfog nem nő ki, ami igen kellemetlen panaszokat tud okozni.
Megjelenésének hiánya, vagy a rendellenes kinövése a civilizáció és az emberi evolúció közötti időeltérésből fakad.
Miért okoz problémát a bölcsességfog?
A bölcsességfog eltávolítása, húzása gyakran elkerülhetetlen az előnytelen elhelyezkedés vagy a panaszok miatt. A leggyakoribb okai ennek a következők:
– ferde állású vagy vízszintes irányban kinövő fog tolhatja akár az egész fogsort (fogtorlódást okozhat, elronthatja a fogszabályozás eredményét)
– a részben kinőtt fog fertőzésveszélyt okozhat, mert mellette a baktériumok bejutnak az íny alá, és itt tályog alakulhat ki
– a bölcsességfogak előtti fogakat nehezebb tisztítani, így ezek is károsodhatnak
– az áttörés során elakadt bölcsességfogak körül ciszta alakulhat ki
– máskor pedig egyszerűen fájdalmat okoznak, mely lehet bizonytalan eredetű, például fülbe sugárzó fájdalom
Sok esetben ajánlott a bölcsességfogat még azelőtt eltávolítani, hogy kellemetlenséget okozna, hiszen fiatalabb korban hamarabb gyógyul be a kivett fog helye.
– Ha a fog már teljes egészében kinőtt, akkor átlagos foghúzásra számíthatunk.

– Ha fogunk gyulladt, akkor előbb antibiotikummal kezelik, ezután kerülhet sor a foghúzásra. A beavatkozás során érzéstelenítést alkalmaznak. Ha az eltávolítás után túl nagy üreg marad az állkapocsban, akkor a sebet összevarrják. Ilyenkor sajnos még egy varratszedéssel tovább tart a gyógyulási folyamat.

– Ha részlegesen kinőtt fog esete áll fent, akkor a foghúzás menete komplikáltabb. Ilyenkor a beavatkozást szájsebész végzi, mivel fel kell tárni a fog körüli lágyszövetet. Legrosszabb esetben a fogat több részletben távolítják el.

Tapasztalt szájsebészeink segítségével az Ön számára is megtaláljuk a megfelelő megoldást fogai épségének megőrzése érdekében.
Kérjen időpontot weboldalunkon: www.smiledesigncenter.hu

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?