Élelmiszerek hatása a fogainkra – 2. rész


Hogy mit tehetünk a rendszeres és alapos fogápoláson túl fogaink egészségéért? Fogyasszunk számukra kedvező élelmiszereket! Ebben a bejegyzésben bemutatjuk nektek, melyek azok az élelmiszerek, ami jó hatással bír fogainkra nézve.

  1. Tejtermékek

A fogzománcot jelentősen károsítják a savak és cukrok. A tej és joghurt nem savas, természetes állapotukban nem is magas cukortartalmúak, viszont magas a kalcium tartalmuk, ami a fogak és csontok egészségéhez elengedhetetlen.

  1. Gyümölcsök

Előző bejegyzésünkben a citrusféléket, mint például a citrom és a narancs „tiltólistára” tettük, de általánosságban mégis a nyers gyümölcsök rágása, harapása tisztítja a fogakat. A gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag tartalma a felszívódást követően támogatja a fog és az íny egészségét.

  1. Zöldségek

A nyers zöldségek rágása, a gyümölcsökhöz hasonlóan, mechanikusan tisztítja a fogak felületét. Kifejezetten hatékony lehet a zeller, gyökérzöldségek, uborka rágcsálása a lepedék eltávolításában, rágás közben a fogínyt is masszírozzák, ami az íny vérkeringését serkenti. A zeller fokozza a nyáltermelést. A magas a-vitamin tartalmú zöldségek, mint sütőtök, répa, édesburgonya vagy brokkoli fogyasztása a fogzománc egészségéhez járul hozzá nagymértékben.

  1. Kakaó

A kakaó összetevői gyulladáscsökkentő hatásuk mellett segítenek a fogszuvasodás, fogerózió megelőzésében. Legjobb lenne cukrozatlanul fogyasztani, de tejjel és cukorral sem annyira káros hatású, mint a cukrozott rágcsák, üdítők.

  1. Húsok

Az állati fehérjék, akár a vörös húsok, akár a fehér húsok és a tojások is, gazdagok foszforban, ami a kalcium mellett elengedhetetlen a csontok és fogak felépítéséhez.

#VIGYÁZZUNKFOGAINKRA #TEGYÜNKASZÉPMOSOLYÉRT

Forrás: dikodent

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?