Fogszuvasodás


Tudta, hogy a fogszuvasodás az egyik legelterjedtebb betegség ma a világon? Európában a gyerekek több mint kétharmada és a felnőttek túlnyomó része szenved fogszuvasodástól, amely teljesen elroncsolja a fogainkat, így nem árt időben kezelni a problémát.

A fogszuvasodás a fogzománc savak okozta felpuhulását jelenti. Ezek a savak akkor keletkeznek, amikor a lepedék-baktériumok lebontják a cukrokat a szájüregben.

A fogszuvasodás leggyakrabban a kis- és nagyőrlő fogak barázdáiban, gödröcskéiben, valamint az egymással érintkező fogfelszíneken keletkezik.
A szuvasodásnak két fajtáját különböztetjük meg:
1. Zománcszuvasodás
2. Dentin szuvasodás

Az előbbi kúp alakú, csúcsával a dentin felé mutató elváltozás, míg az utóbbi kúp alakban terjed a fogbél felé.

Miért alakul ki?

A fogszuvasodás kialakulása soktényezős folyamat, melyben szerepet játszanak a szájban lévő baktériumok, illetve bizonyos táplálékok.

A fogszuvasodás legfőbb okai a cukros, ragadós élelmiszerek és italok. Minél több cukrot fogyaszt valaki, annál több olyan sav keletkezik, amely fogromláshoz vezet.
Amennyiben a folyamat a zománc legfelső rétegét érinti, akkor megfelelő fogmosással, fluoridos fogkrémek, zselék használatával még megfordítható.
Az idő múlásával a folyamat egyre mélyebb rétegeket érint, elérve a dentint, illetve végül a fogbelet – innentől a folyamat visszafordíthatatlan.

Kezelés és megelőzés:

Az azonnali kezelési mód a fogorvosi beavatkozás, amely során az érintett fogból maradéktalanul eltávolítják a szuvas részeket, majd az így keletkezett űrt tömőanyaggal pótolják. A fogszuvasodás és a fogromlás megakadályozása érdekében tehet néhány lépést a fogai megerősítésére:
1. Kerülje a cukros élelmiszereket és italokat, melyek táplálékul szolgálnak a szájüregben lévő baktériumok számára.

2. A mindennapos szájhigiénia részeként rendszeresen mosson fogat reggel és este.
3. A fogselyem és a fogköztisztító kefe napi használatával segíthet eltávolítani a fogai közötti résekbe került lepedéket és élelmiszertörmeléket – ide ugyanis nem tud behatolni a fogkefe. Ez elősegíti az egészséges fogazat és fogíny megőrzését.

Ha bármilyen kérdése és panasza van, a témával kapcsolatban keressen minket bizalommal.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?