Bölcsességfogak – tények és tévhitek


Szinte mindenkinek van olyan rokona vagy ismerőse, akinek okozott már valamilyen problémát a bölcsességfoga. Mi, fogorvosok is nap-mint nap szembesülünk a bölcsességfogak által okozott kihívásokkal a fogászat minden szakterületén. Ugyanis akár a tömések, akár a gyökérkezelések, fogpótlások, fogszabályozás, a gyulladások kezelése vagy a fogak eltávolítása szempontjából különlegesek, a többi fognál nagyobb odafigyelést igényelnek.

Mi is az a bölcsességfog?

A két fogsor négy leghátsó, nyolcadik, azaz utolsó fogai általában 18-25 éves kor körül jelennek meg a szájban, a közhiedelem ezért a fogak előtörését a felnőtté válással, bölcsességgel hozta összefüggésbe. Innen kapták a nevüket a nyolcasok.

Mindenkinek van bölcsességfoga?

A megváltozott táplálkozási szokások és az evolúció miatt sokszor előfordul, hogy valakinek egy vagy több bölcsességfoga csökevényes, vagy ki sem fejlődött. Nem ritka a bölcsességfog csírák teljes hiánya, de sokkal gyakoribb, hogy a csírák, vagy a kifejlett fogak megvannak az állcsontban, de helyhiány miatt nem, vagy csak részlegesen képesek áttörni.

Mindenképpen el kell távolítani őket?

Nem. Csak akkor, ha panaszt, problémát okoznak. Ide tartoznak az olyan bölcsességfogak, amelyek fájdalmat, gyulladást váltanak ki, veszélyeztetik a sorban előttük lévő fogak épségét vagy fogtorlódást, fogszabályozási rendellenességet okoznak. Az eltávolítás legtöbbször foghúzással történik, csak az esetek egy részében van szükség szájsebészeti beavatkozásra. Azonban az alsó és a felső nyolcas fogak kihúzásakor is különös figyelemmel kell eljárni. Gondos vizsgálattal és esetenként röntgen felvétel elemzésével csökkenthető a szövődmények lehetősége.

Mi a teendő akkor ha lyukas a bölcsességfog?

A fogmosás során a leghátsó fogak tisztítása sokszor nehézkes, illetve a bölcsességfogak zománca a többi foghoz képest kissé alacsonyabb ásványi anyag tartalmú. Ezért nem ritka a nyolcasok szuvasodása, mely gyakran még az áttörés közben megkezdődik. Kis lyukak esetén ugyanúgy elláthatóak töméssel, mint a többi szuvas fog. Nagyobb mértékű szuvasodás az ellátó fogorvos fokozott óvatosságát igényli, a fog hátsó helyzete miatt. A fájó bölcsességfogakat sem kell mindenáron kihúzni, mert ma már gyökérkezeléssel is kezelhető a probléma. Közismert, hogy a nyolcasok gyökércsatornájának lefutása igen változatos. Számos kanyarulatot és elágazódást tartalmaz, így gyökértömésük mikroszkóp használata nélkül csak körülményesen kivitelezhető.

Mégis mire jók?

A ma élő ember számára az étel megrágásához már nem elengedhetetlenek a bölcsességfogak, ennek ellenére nem javasolt az ok nélküli eltávolításuk. Ha elegendő hely van az állcsontban számukra, teljesen át tud törni minden csücskük, megfelelően tisztíthatóak fogkefével, akkor nagyon is jól terhelhető, erős fogként át tudják venni az esetlegesen elveszített hetesek funkcióját, vagy pillérfogként szerepelhetnek egy hídpótlásban. Az állcsontok mélyén elhelyezkedő, panaszt, problémát nem okozó nyolcasok, melyek nem törték át az ínyt, nem igénylenek feltétlenül szájsebészeti műtétet, akkor sem ha nem megfelelő a tengelyállásuk. Félévente érdemes felkeresni a fogorvost vele, vagy panasz esetén kontrollvizsgálat szükséges ilyen esetekben.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?