Miért használunk kofferdam-ot?


A vonzó külső szerves részét képezi az ápolt fogsor, fogaink állapotára azonban a genetika, étkezési szokásaink, vagy a nem megfelelő fogápolás egyértelműen rányomják bélyegüket. A fogászatban felhasznált anyagok esztétikai és egészségi szempontból is magas minősége mellett napjainkban kiemelt jelentőség jut annak is, hogy milyen kezelési módszerek mellett tesszük le a voksot.

A hagyományos fogászati kezelések során hazánkban még viszonylag ritkán találkozni a kofferdam izolálással, pedig jelentőséhez kétség sem férhet a területen. A nyálrekesz néven is ismert módszer lényege az, hogy a kezelendő fogakat egy gumilepedő segítségével szeparáljuk el a szomszédos fogaktól, ezzel nagymértékben elősegítve a fogorvosi munka minőségét.

A kofferdam izolálás nem csak megakadályozza, hogy amalgám törmelék vagy például fertőtlenítő szer kerüljön a szervezetbe, hanem az orvos munkáját, s ez által a végeredmény minőségét is elősegíti. Gyakran okoz gondot, hogy a nyáltól, vagy a szivárgó vértől nehezen látni a kezelendő felületet. Erre a problémára az egyedüli tökéletes megoldást kínálja a nyálrekesz, melynek köszönhetően jól látható a kezelt fog.

A módszer jelentősége kezelés típusonként más és más, így töméskor jól záródik a felhasznált anyag, hiszen védve van a nyáltól, a kilélegzett levegő páratartalmától. Gyökérkezelés során a fertőtlenített területre nem juthat be a baktériumokkal teli nyál, és a fertőtlenítőszerek íze sem zavarja a pácienst. Amalgám tömések eltávolításakor szerepe abban van a kofferdam-nak, hogy az esetlegesen felszabaduló higany ne kerülhessen be a páciens szervezetébe.

A szájhoz igazított gumilepedőn tehát a fogorvos csak azon a részen ejt réseket, ahol a kezelni kívánt fog, vagy fogak elhelyezkednek. Az eszköz nem akadályozza a légzést, hiszen az az orron keresztül történik. Felhelyezése a fogorvos és a páciens közös érdeke, fontos lenne tehát, hogy minél több helyen térítésmentesen végezzék el azt, ahogy mi is tesszük a Smile Design Centerben.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?