Terhesség és a fogászat


Azt mindenki tudja, hogy mielőtt gyereket vállalunk rendbe kell hozni a fogainkat, szuvas fogakat betömni, góckutatást végezni, az íny egészségéről meggyőződni. De mi van akkor, hogyha terhesség közben van szükségünk kezelésre?

Az első trimeszterben inkább kerüljék a kezeléseket, hacsak nem fáj a fog.  Igazából nincs bizonyíték arra, hogy káros lenne bármelyik kezelés vagy az érzéstelenítő, de arra sem, hogy nem. Így, ha tudjuk, toljuk el a kezelést a második trimeszterig.  Kezelés előtt mindig olyan speciális érzéstelenítőt használunk, ami nem szívódik át a placentán, és semmilyen hatással nincs a magzatra. Ha más gyógyszerre lenne szükség, azt mindenképpen megtárgyaljuk a páciens kezelőorvosával.
A harmadik trimeszterben már kényelmetlen lehet a kismamának a kezelés, ilyenkor azért nem ajánljuk. De ha akut panaszról van szó, mindenképpen meg kell oldani a problémát, így teszünk jót magunknak és a kisbabának is.

Külön szót érdemel a terhességi ínygyulladás is. Gyakran fordul elő, hogy első trimeszter végén, vagy később is a kismama ínye duzzadt lesz, vérbő akár vérezhet is. Ez az állapot a hormon szint változása miatt áll be. Nem kell tőle megijedni, általában elmúlik magától, ritkább esetben sebészi beavatkozásra van szükség. Fontos, hogy ettől függetlenül ne hagyjuk fel a fogmosással!

A helyes étkezésre nem csak a fogaink miatt fontos odafigyelni, de a kisbaba egészséges fejlődése miatt is. Gyakori tévhit, hogy minden a gyerek „elszívja a kálciumot a fogaimból”, vagy „minden gyerek után egy fog”.  Tudományos tény, hogy ez nem igaz! Kismamák foga igazából attól szoktak gyakrabban szuvasodni, hogy terhesség közben sokat nassol az anyuka, viszont a fogmosás gyakorisága nem növekszik, így természetesen több lepedék, hosszabb ideig van a fogon ami végül szuvasságot okoz. Vagy a vérző fogíny rettenti el a fogmosástól a kismamát, ami megint csak lepedék felhalmozódást okoz. Gondoljuk mindig arra, hogy a kisbaba szájflórája születésnél steril.
A szüleitől kapja az „első” baktériumait. A szájüregi betegségeket okozó baktériumokat is. Egészséges fogakkal rendelkező szülőknél általában a gyermeke foga is egészséges. Kerülni kell a gyerek szájon csókolgatását, egy kanálból való evést, ha nem akarunk osztozkodni a
baktériumainkkal.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?