Minden rossz fogat ki kell húzni?


A hidegre-melegre érzékenység az egyik legjellemzőbb tünete annak, hogy sürgősen fogorvoshoz kell fordulni, a fogérzékenység sokszor utalhat a gyökérkezelés szükségességére. De tudjuk-e valójában, mit jelent a gyökérkezelés folyamata és miért van rá szükség? A sérült, lyukas fogunk romlásnak indul. A romlás következtében a fogbélbe jutó baktériumok szó szerint lebontják a fog belső szerkezetét. A bacilusok gyors szaporodása és nagy helyigénye miatt érezhetünk erős fájdalmat a fogunkban.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Érdemes az enyhe fájdalom vagy érzékenység esetében is fogorvost keresni, még mielőtt a fog körüli szövetekbe is bejutó baktérium különféle gyulladásos állapotokat idéz elő. Évekkel ezelőtt az ilyen érzékeny fogat talán kihúzták volna, de mostanra annyit fejlődött a gyökérkezelés, hogy elsősorban a fogorvosok megpróbálják megmenteni fogainkat.

Mikroszkópos gyökérkezelés

A szuvas részek eltávolítását követően a fog belsejében lévő idegeket, élő szöveteket is kiveszik, a gyökércsatornákat teljes egészében kitisztítják, fertőtlenítjik. A kiszáradás utáni repedések megelőzése érdekében gyökértöméssel készül, ezt követi a fog fedő tömése. A gyökérkezelés egy igen nagy szaktudást igénylő beavatkozás. Minden lépést aprólékosan és precízen végzik az orvosok. Ebben az esetben olyan korszerű eszközök, mint a fogászati mikroszkóp, az ultrahangos tisztítókészülék, lézer és nagyításban használható precíziós eszközök is bevetésre kerülnek. Fogászati mikroszkóp segítségével minden mozdulat sokkal pontosabban elvégezhető.

A mikroszkópos gyökérkezelés a fogászati kezelések egyik legmodernebb változata. A gyökércsatornák feltárása során a leghatékonyabban tudják eltávolítani az abban szaporodó baktériumokat, elkerülve ezzel az esetleges későbbi panaszokat. A mikroszkóp 25x nagyítással térképezi fel a fog belső szerkezetét. Így a szabad szemmel nehezen látható gyökércsatornákat is megfelelően tudják kitisztítani.

A páciensnek is érdekes lehet egy fogászati mikroszkóp. Az eszköz beépített LED világítással rendelkezik, így az érintett területek kiválóan láthatóvá válnak nem csak a fogorvos, hanem a páciens részére is, aki egy monitor segítségével nyomon követheti a teljes folyamatot. A mikroszkópos gyökérkezelés során a csonttörés vagy repedés veszélye a minimálisra csökkenthető.

Gyökérkezelés előtt

Első lépésként röntgenfelvétel készül a foggyökér csúcsáról. Kis térfogatú CT felvételen még sokkal szebben kirajzolódnak a gyökércsatornák, ezért a felvételek kiválóan alkalmazhatók a gyökérkezelés során. A helyi érzéstelenítésben végzett gyökérkezelés során a fogbélüreget és a gyökércsatorna bemeneteket feltárják, tartalmukat a fertőzött vagy elhalt szöveteket eltávolítják. Minden mozdulat előtt és után elengedtethetetlen a fertőtlenítés. A kamra kitisztítása után a fog belsejébe gyógyszeres tömés kerül. Ilyenkor pár napig a páciens ezzel a töméssel él. Következő alkalommal megtörténhet a végleges tömés behelyezése, ezzel tartósan és véglegesen lezársra kerül a fog felszíne. Ilyenkor már csak a fog újraépítése van hátra. A lyuk nagyságától függ, hogy betétet vagy koronát kell használni.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?