Fogpótlás a kivehető fogsor technikával, valóban nehéz megszokni?


A kivehető fogsort minden esetben nehéz megszokni. Sokszor nagy kitartásra van szükség. A teljes fogsor beillesztkedése a szájba eltarthat akár 10 napig is. Ez idő alatt a viselése lehet nagyon kellemetlen, furcsa. Gyakori panaszként említik a teli száj érzetet, hogy nem fér el a nyelv a helyén, illetve a nyáltermelődés megindulását. Sajnos ezek a furcsaságok normális jelenségnek számítanak, meg kell próbálni úrrá lenni rajta, hiszen a nyálkahártya elkezd alkalmazkodni.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Ha nem vagyunk elég kitartóak és hamarabb kivesszük a fogat, akkor sosem fogjuk megszokni az „idegen” dolgot a szánkban, és a legközelebbi alkalommal semmivel nem lesz könnyebb a dolgunk.

Ha viszont fájdalmat érzünk, az sosem normális jelenség. Ha erős fájdalmunk van, akkor a fogsort mindenképp ki kell venni, mert pár óra alatt komoly seb is képződhet a szánkban. Ilyen esetben kérjünk minél hamarabb időpontot orvosunktól. Az egyeztetett időpont előtt viszont 1-2 órával érdemes a fogsort visszarakni a szjüregbe. Ennyi idő pont arra elég, hogy a fogsor a problémás ponton újra megnyomja az ínyt, de sebet nem ejt még rajta. Ezzel megkönnyítjük az orvosunk dolgát.

Ahogy módunk van rá, minden étkezés után meg kell tisztítani a fogsort. Folyó hideg víz alatt le kell mosni róla az ételmaradékot és a nyálat. Ezen az apró mozdulatsoron kívül más tisztítást, ápolást semmivel nem igényel többet, mintha a sajátunk lenne. Az esti fogmosás alkalmával a fogsort egy speciális fogsor tisztító kefével alaposan tisztítsuk meg. Emellett ajánlott hetente minimum 1 alkalommal fogsor tisztító pezsgőtabletta használata, fertőtlenítő és fehérítő hatása miatt. Első pár alkalommal figyelmet kell fordítani a rágásra, csak kisebb falatokkal indítsunk és mindig ügyeljünk arra hogy mindkét oldalt ugyanolyan gyakorisággal és erővel használjuk. Ezzel kiküszöbölhetjük az elmozdulásokat vagy billenéseket. Egy idő után ezek a szokások ösztönössé fejlődnek majd.

Tanácsok az első pár napra

Az első héten próbáljunk meg sokat beszélni, hangosan felolvasni, hiszen enélkül a garatizmok nem alkalmazkodnak az új körülményhez. A nyelvünknek és a hangszálaknak is kell egy kis idő majd. Sokan cukorka szopogatással gyakorolnak. A cukorka miatt beindul a nyáltermelődés, újra megtanuljuk a nyálat összegyűjteni és lenyelni. Eleinte nagyon kis falatokat vegyünk a szánkba, próbáljuk egyik oldalról a másikra irányítani a nyelvünk segítségével. Később meg kell próbálni puhább falatokba harapni, előszór semmiképp ne almával próbálkozzunk, hanem például egy puha pékáruval.

Ha ezeket az apró trükköket nem tartjuk be, könnyen abba a csapdába eshetünk, mint a legtöbb ember. Van ugyanis egy olyan rétege a fogsort használó embereknek, akik csak addig használják a fogsort, amíg társaságba mennek, boltba mennek, vagy épp vendégeik vannak. Otthon a négy fal között kiszedik és akár az ínyükkel is megtanulnak rágni. Ez azon kívül hogy nem túl esztétikus, nagyon káros, hiszen a fogíny egy idő után elkezd vastagodni, ezáltal a fogsor biztos felfogja törni. Így kialakulhat egy ördögi kör.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?