REFERENCIÁINK

4431 Nyíregyháza-Sóstó, Fürdőház tér 1.

Telefonszám

+36(20)483-8855

Fogpótlás a kivehető fogsor technikával, valóban nehéz megszokni?

A kivehető fogsor megszokása nem könnyű feladat. Erős akaraterőre és kitartásra van szükség hozzá. A fogsor beilleszkedése a száj formája közé 5-10 napig is eltarthat. Viselése ez idő alatt lehet rettentő furcsa, szokatlan és kellemetlen. Gyakori panasz, hogy tele lett a száj, nem fér el a nyelv, furcsa a beszéd, sok nyál képződik, megváltozik a hideg-meleg érzet. A furcsaságán és a kellemetlenségeken úrrá kell lenni, mert az ezeket okozó változásokhoz a nyálkahártya alkalmazkodik.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Sajnos, ha ezt a pár napot nem kellő türelemmel viseljük és kivesszük a fogat, akkor a nyálkahártya nem tud hozzászokni az „idegen” dologhoz a szánkban, és a következő próbálkozásnál is ugyanilyen rossz élményeket fog okozni.

Viszont, ha fáj, azt nem szabad tűrni. Ha határozott fájdalmat érez valahol, akkor a fogsort ki kell venni, mert kb. 2-3 óra elteltével akár már seb is keletkezhet a szájban. Ilyen esetben időpontot kell kérni orvosunktól igazításra, de az egyeztetett idő előtt 1-1.5 órával vissza kell tenni a szájba. Mert ennyi idő alatt nem fogja feltörni azt, viszont a helye egyértelműen meg fog látszani, s ennek alapján lehet korrekten becsiszolni. Egy óra pont arra elég, hogy a problémás helyet annyira nyomja, hogy kipirosodjon. Ezzel az orvosunk dolgát nagyon meg tudjuk könnyíteni majd.

Lehetőleg minden étkezés után meg kell tisztítani. Folyó víz alá tartva le kell mosni róla az ételmaradékot és a nyálat, valamint kiöblíteni a szájat. Egyébként ugyanúgy kell ápolni, mosni a még meglévő fogakat és a szájat, mint előtte. Az esti fogmosás alkalmával a kivehető fogsort is meg kell mosni kefével (fogsortisztító kefe, fogkefe vagy kisebb körömkefe). Az alapos mechanikai tisztítás mellett ajánlott hetente legalább 1 alkalommal fogsortisztító pezsgőtabletta használata is, annak fertőtlenítő és fehérítő hatása miatt. Eleinte étkezéskor tudatosan kell figyelni az apró falatok bevitelére és a kisebb szájmozgásokra, valamint a mindkét oldalon történő rágásra, a kisebb elmozdulás, billenés érdekében. A megszokással ez majd ösztönössé fog válni.

Tanácsok az első pár napra

Az első napokban érdemes sokat beszélni vagy hangosan felolvasni a tiszta beszéd érdekében, míg a nyelv, a garatizmok és hangszalagok alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Segíthet a kemény, töltetlen cukorka szopogatása is, mert az olvadó cukorka mozgatása, a nyál összegyűjtése és a nyelés segíti a fogsor felszívódását és beilleszkedését. Eleinte étkezéskor tudatosan kell figyelni az apró falatok bevitelére és a kisebb szájmozgásokra, valamint a mindkét oldalon történő rágásra, a kisebb elmozdulás vagy elbillenés érdekében. A megszokással ez pár nap után majd ösztönössé válik. Többszöri, először csak néhány falatból álló étkezés javasolt. Senki ne gondolja, hogy a fogsorviselés másnapján már szalonnabőrt fog rágcsálni, vagy almát harapni. Újra kell tanulni a fogsorral enni. A kitartó türelem és nem kevés gyakorlás után hamarosan hozzá lehet szokni a protézishez.