Az egészséges és ép fogak megőrzése a helyes fog- és szájápoláson múlik


A helyes szájhigiéniás mozdulatokat már a legelső tejfogak megjelenésével érdemes elkezdeni, megtanítani a gyermekeinknek. A tejfogaik épsége éppen olyan fontos, mint a végleges fogazaté. Sokan talán azt gondolhatják, hogy a tejfogak úgyis kiesnek, ráér a gyerek a maradandó fogait mosni. Ez mindenképp nagyon felelőtlen döntés, hiszen a tejfogak alapozzák meg a későbbi végleges fogazat állapotát, és a gyerek is kellő tudást tud szerezni a fogmosásban.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Sajnos gyakran a legtökéletesebb száj- és fogápolás ellenére is bekövetkezhet a fogaink szuvasodása. Bárki bármit mond, igenis szerepe van az örökletességnek ebben. Viszont pont ezért érdemes még jobban odafigyelni a fogászati kontrollokra. Ha tudjuk, hogy szüleink, nagyszüleink is hamar elvesztették a fogukat, esetleg hajlamosak voltak valamilyen fogágybetegségre, akkor tanuljuk az ő hibájukból és keressük fel a szakorvosunkat 4-5 havonta.

Mit tud egy fogtömés, milyen típusai vannak?

A fogászati kezelések számtalan típusa közül a fogtömés a leggyakrabban alkalmazott beavatkozás. A tömés egy speciális plasztikus állagú anyagból készül, amit a fogorvos még puha állapotában helyez az előzőleg előkészített fog üregbe. Ezután megfelelően formázza, és megkeményíti az anyagot. Bizonyára mindenkinek van a családjában még olyan személy, akinek van a régi időkből származó amalgám anyagú tömése. Ezeket igazán könnyen tudjuk szűrni, hiszen a színűk fémre emlékeztető. A ma elérhető esztétikus töméseket biztosan nem fogjuk ilyen könnyen észre venni, színük teljesen megegyezik a természetes fog színével. A leggyakrabban használt tömés fajta az úgynevezett kompozit tömés. Ennek elkészítése hosszabb folyamatot igényel. A kompomer anyag nedvességre nagyon érzékeny, ellenálló, de idővel hajlamos a zsugorodásra.

Fogbetétek, azaz Inlay-k használata

 

Amikor a fog szerkezete már nem teszi lehetővé a hagyományos tömést, akkor kapnak szerepet az ún. Inlay-k, vagyis fogbetétek. Minden ilyen tömést egyénre szabva, hosszabb kezelési folyamat mellett készítenek el. Ezek sokkal strapabíróbbak és masszívabbak, mint a hagyományos tömés. Anyaguk sem állandó, mi választhatjuk ki a számunkra megfelelőt, titán, arany, kerámia áll rendelkezésünkre, illetve gyakran ezeknek az egyvelegét is felhasználják.

Bármelyik típusú fogtömésről van szó, a fogorvosok szerint bizonyos enzimek (mátrix enzim) okozzák a fog fő összetevőjének (kollagén) bomlását. Ezért a kutatók arra kerestem megoldást, hogy ennek a bomló enzimnek a működését gátolják, illetve a kollagént pótolják. Ennek köszönhetően a tömés anyaga és a foganyag közötti kapcsolat sokkal erősebb és tartósabb lett.

Fájdalmak a fogtömés ideje alatt

Leggyakrabban a tömés elkészítésének idejét csukott szemmel és érzéketlen állkapoccsal vészeljük át. Valóban tud kellemetlen pillanatokat okozni egy tömés is, ezek közül a legfájdalmasabb az érzéstelenítő injekció beadása. A másik kellemetlenség a sikító fúró hangja. Tehát, ha ezt a két apró mozzanatot kibírjuk, akkor semmi okunk nem lesz a panaszra, hiszen az injekció után teljesen érzéketlenné válik a szánk.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?