Ha nincs más megoldás, mint a foghúzás, mennyire kell félnünk?


Minden foghúzásra váró páciens felteszi magában, vagy épp nem magában a kérdést, hogy mennyire fog fájni? Bár erre a felelet egy körülményes megfogalmazást igénylő válasz lenne, mégis három tényező befolyásolhatja a kellemetlen pillanatokat. Ha ezeket kiküszöbölik, akkor a beavatkozás közel sem lesz olyan pokoli, mint ahogy azt gondolnánk. A húzás akkor jár fájdalommal, ha az érzéstelenítőt nem megfelelő helyre adták be, esetleg nem kellő minőségű vagy mennyiségű az anyag.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Ha nem tökéletes eszközzel próbálják kimozgatni a fogat a helyéről és ha egy nem kellő rutinnal rendelkező orvost választunk.

Ha az utolsó tényezőre elegendő figyelmet fordítunk, akkor szinte a másik kettő hibalehetőség is teljesen ki lesz zárva majd. Hiszen egy szakmai tapasztalattal rendelkező orvos biztosan jó helyre adja az injekciót, és a megfelelő eszközökkel fog neki állni a húzásnak is. Amíg a múltban a foghúzás egy nagyon komoly beavatkozásnak számított, amibe akár bele is halhattak az emberek, addig napjainkba ezt már az egyszerű rutinkezelések közé sorolják.

Foghúzás előtt mikre kell figyelni?

Ha a húzás előtt az orvosunk úgy látja, hogy szükség van egy fogkőeltávolításra, akkor ne ellenkezzünk. Hiszen egy tiszta, baktériummentes környezetben a gyógyulási folyamat is sokkal gyorsabban lezajlik majd. A későbbiekben kiküszöbölhetőek lesznek a szövődmények és gyulladások. Ha dohányzunk, akkor a húzás előtt érdemes 1-2 nappal csökkenteni, vagy ha megtehetjük, teljesen letenni a cigit. A húzás utáni időszakra is ezt fogja javasolni az orvosunk.

Ha már tényleg nem lehet megmenteni a problémás fogat, akkor a megoldás csak a húzás lehet. Ha a fog könnyen elérhető helyen van, és semmi extra gond nincs vele, akkor akár előzetes konzultáció nélkül, az első találkozáskor tudják elvégezni a beavatkozást. Minden húzást egy röntgen felvétel elkészítése előz meg, amiből értékelni tudja az orvos, hogy milyen típusú, nehézségű beavatkozásra kell felkészülnie.

A húzás menete

Az első akár kellemetlenségnek is nevezett mozdulat az érzéstelenítő injekció beadása lesz. Felesleges lenne azzal nyugtatnunk magunkat, hogy nem fog fájni, mert bizony vannak helyek, ahol kimondottan fájdalmas lehet a szúrás. Ilyen például a szájpadlás területe. Mindenképp nyugtasson minket a gondolat, hogy a szúrás és a szer beadása is csak néhány másodpercet vesz igénybe. A szer tökéletes hatása igénybe vehet néhány percet, akár negyed órát is. Folyamatosan ellenőrizzük közben, hogy mennyire zsibbad az adott területen.

Ha már kellőképpen elzsibbadtunk akkor maga a húzás a legjobb esetben is néhány másodpercig fog tartani. Az előzőleg készített röntgenkép segítségével a rutinos orvos tudni fogja, hogy melyik irányba érdemes kimozdítani a fogat. Ha kint van a fog, mindenképp muszáj kitisztítani a helyét, sőt szükség esetén összevarrni. A beavatkozás végeztével egy steril gézbucira kell harapni, minimum 25-30 percig. Ez idő alatt a vérzés csökkenni fog, vagy teljesen megszűnhet.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?