Idős korban ilyen állapotban lesznek a fogaink


Sajnos bátran kijelenthetjük, hogy a mai rohanó világban az ember jogosan érezheti úgy, hogy egy 2-3 perces fogmosásra is alig marad ideje, legyen szó a reggeli, vagy az esti készülődésről. Egy kapkodós reggelen, mikor azon izgulunk, hogy oda tudunk-e időbe érni a munkahelyünkre, könnyen lehet, hogy a fogmosás nem is tart tovább fél percnél. Úgy vagyunk vele, hogy nem ezen az egy alkalmon fog múlni a fogaink egészsége, majd legközelebb megmossuk alaposabban.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

De valóban jó gondolkodás ez? Illetve fontos kérdés még, hogy ez a kapkodós, gyors fogmosás tényleg csak ritka esetekben fordul elő, vagy már ez az átlagos nálunk? Sokan sajnos úgy gondolják, hogy bármennyire alaposan ápolják a fogaikat, valójában nem is ezen fog múlni azoknak egészsége, és az időskori fogvesztés ellen nem is tudunk mit tenni.

A magyar emberek fogai nagyon rossz állapotban vannak

Az elvégzett szájhigiéniával kapcsolatos nemzetközi felmérések nagyon rossz eredményekre derült nemrégiben fény. A helyzet aggasztó, és erre újra és újra fel kell hívni az emberek figyelmét: a világ lakosságának sajnos nagyon nagy része igen kevés időt és energiát szán fogai tisztítására és védelmére. Ez lehet az oka annak is, hogy nekünk, magyaroknak is nagyon rossz állapotban vannak a fogaink.

A hazai fogápolási szokásokról is készült egy összesítés, melyből kiderült, hogy bár elméleti szinten minden ember pontosan tudja, hogy milyen eszközökkel, mennyi időn keresztül, naponta hány alkalommal kéne elvégeznie a fogápolást, a megvalósításban mégis nagyon sokszor valamilyen hiba csúszik be. Pontosan ez az oka annak, hogy a magyar emberek szájában rengeteg szuvas fog bújik meg, és átlagosan a magyar felnőttek fogsorából akár 8-10 fog is hiányozhat. Ezzel párhuzamosan mégis elmondható az is, hogy a fogászati technológiáknak köszönhetően egyre több idősebb ember tudja megtartani manapság az eredeti fogsorát, és mosolyát.

Mi történik a fogzománccal az évek alatt?

A fogzománc testünk egyik legkeményebb és legellenállóbb része. Gondoljunk csak bele, hogy a zománcot minden egyes nap kitesszük olyan káros hatásoknak (mint például a magas cukortartalmú ételek és italok, illetve a szénsavas üdítők fogyasztása), melyek folyamatosan roncsolják a fogainkat és a fogzománcot. Emellett egy friss felmérésből kiderült az is, hogy mi magyarok valamiért szeretjük kerülni a fogorvosokat, és csak nagyon ritkán járunk el a fogászati kontroll vizsgálatokra. Fogaink és a rajta lévő fogzománc pedig folyamatosan igénybe van véve, és mi mégsem vigyázunk rá eléggé.

Mi lesz a fogainkkal idős korunkban?

A felnőttkori fogveszteség nem ritka dolog, sajnos nagyon sok embert érint. Két leggyakoribb oka a fogszuvasodás, illetve a fogínygyulladás a pácienseknél. Nagy részben mindkét probléma a nem megfelelő szájhigiénia alakult ki, melyre valamiért egyszerűen sajnálunk elegendő időt, energiát és pénzt szentelni. Pedig érdemes lenne legalább 3 havonta lecserélni a fogkefénket, és ilyenkor olyan puha, vagy extra puha sörtével ellátott fogkefét kéne vásárolni, mely kíméletesen bánik a fogainkkal, és nem sérti fel az érzékeny fogínyt sem fogmosás közben.

A fogkrém és a fogselyem használata is rendkívül fontos, a fogászati kontroll vizsgálat pedig egy hosszú távú befektetés, erről azonban leginkább azok az emberek tudnak beszélni, akik igen nagy összegeket kifizettek azért, hogy mosolyuk újra szép legyen, koronák és implantátumok segítségével. Fogaink romlásának megelőzéseként érdemes lenne időnként fogkőeltávolítás céljából ellátogatni a fogorvosunkhoz is, hiszen ezzel akár a későbbi fogszuvasodást is meg tudnánk akadályozni.

Az igaz, hogy a fogszuvasodás lehet örökletes dolog is, de mégis leggyakrabban az elhanyagolt fogápolás miatt alakul ki a legtöbb páciens esetében. Ez pedig nincs másként az ínygyulladás esetében sem. A különböző lepedékekben tanyázó baktériumok okozzák ezeket a gyulladásokat, így minél hanyagabbul végezzük el a fogápolást, minél kevesebbszer távolítjuk el a fogainkról a lerakódott lepedékeket, annál nagyobb az esélye, hogy kialakul nálunk is az igen kellemetlen és fájó ínygyulladás.

Sokan mégis szeretnek arra hivatkozni, hogy azért rosszak a fogai, mert a szüleinek és a nagyszüleinek is az volt. Természetesen mint sok minden mást, a fogaink állapotát is tudja befolyásolni az, hogy milyen géneket hozunk felmenőinktől, de ha tudjuk, hogy szüleinknek mindig rosszak voltak a fogai, akkor még inkább próbáljunk meg odafigyelni a helyes fogápolásra és óvjuk fogainkat a különböző negatív hatásoktól.

Sajnos sok múlik azon is, hogy milyen ételeket és italokat fogyasztunk, illetve sok felnőtt a mai napig nem tudja, hogy pontosan milyen technikával kell helyesen fogat mosni. Rengetegen még mindig abban hisznek, hogy minél durvábban sikálják a fogsorukat, annál tisztább lesz, illetve ilyenkor gyakran olyan fogkefét is használnak, mely kemény sörtéjű. Ilyenkor vérezhet az ínyünk, és fogunk is érzékenyebb lehet egy idő után, hiszen az extra erős sikálás miatt elkezdjük elkoptatni a fogainkat védő fogzománcot, sőt az ilyen helytelen fogmosás miatt kialakulhat nálunk akár a fogínysorvadás is.

Azt is észben kell tartanunk, hogy szülőként a mi felelősségünk az, hogy gyermekink fogai milyen állapotban vannak. Nem szabad elhanyagolni a tejfogak ápolását se és a fogmosást jó minél kisebb korban megszerettetni a gyermekekkel, hiszen így végül egy teljesen természetes szokássá fog náluk válni. Rengeteg típusú gyermek fogkefe és fogkrém közül tudunk választani, talán a legjobb, ha a gyermek maga kiválaszthatja azt az eszközt, mellyel szívesen lenne kedve fogait rendszeresen tisztára mosni.

Célszerű nem csak megtanítani neki, hogyan mosson fogat, hanem el is magyarázni neki, hogy ez miért fontos. Ha egy idő után egyszerűen ráunna a hagyományos fogmosásra, akkor meglephetjük egy igazi nagyfiús vagy nagylányos, gyerekeknek kifejlesztett elektromos fogkefével is, mellyel még alaposabb tud lenni fogmosáskor.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?