Milyen tüneteket okozhatnak a szervezetünkben kialakuló gócok?


Az őszi-téli hónapokban, ahogy beköszöntenek az első hideg napok, általában rendszerint mindenki belekeveredik egy kisebb náthába, megfázásba. Ilyenkor picit legyengül az immunrendszerünk, és könnyebben elkaphatunk különböző betegségeket is. A gond csak akkor kezdődik, ha azt tapasztaljuk, hogy ezekből a betegségekből egyszerűen képtelenek vagyunk teljesen kigyógyulni, és ha enyhülnek is átmenetileg a kellemetlen tüneteink, pár napon belül mindig visszatérnek.

A tökéletes mosolyhoz csak egy időpont foglalás hiányzik!

Ne habozzon, hallgasson eddigi pácienseink véleményére!

Hiába látogatunk el az orvoshoz, szedjük be a felírt orvosságot, és tartjuk be az utasításait, van, hogy néha egy-egy betegségből nem tudunk kilábalni, ilyenkor pedig mindig valami más dolog húzódik meg a háttérben. A rendszeresen visszatérő, vagy szűnni nem akaró egészségügyi problémákat mindig kellően komolyan kell venni, hiszen ilyen esetekben olyan dolog is állhat a háttérben, melyre nem is vagyunk felkészülve.

Miket okoznak a testünkben lévő gócok?

A testünkben lévő gyulladt gócok nagyon alattomosak. Rengeteg tünetet okozhatnak, ezért sokszor nagyon nehéz kideríteni a betegségek valódi okát. Tapasztalhatunk szénanáthás, allergiás tüneteket, erős fejfájást, drasztikus hajhullást, de akár azt is, hogy arcbőrünket hatalmas, fájó és gyulladt pattanások kezdik ellepni. Ezek csak néhány dolgok, melyeket észlelhetünk magunkon, ha testünkben gócok rejtőznek meg. Emellett kialakulhat még emiatt alvászavar, érezhetünk folyamatos fáradtságot és levertséget, sőt hőemelkedést és lázat is.

A gócbetegség egy olyan kórfolyamat, melynek következtében egy adott szerv vagy szervrendszer gyulladásba kerül a test távoli pontján, ez pedig képes különböző tünetekkel járó másodlagos megbetegedéseket előidézni a pácienseknél. Sok esetben ezek a gócok teljesen tünetmentesek, tehát nem fájnak, nem érzékenyek. Mégis ott vannak, és komolyabb problémákat is tudnak okozni. Legtöbbször még az elvégzett vér-és laborvizsgálat eredményéből se szűrhető ki, hogy ilyen problémával állunk szemben, vagy ritka esetekben is csak nagyon enyhe eltéréseket mutatnak a leletek.

Ha a tüneteink folyamatosan fennállnak, mindenképpen szükségessé fog válni a szakorvosok bevonása, ilyenkor történnek meg a célzott ultrahang és röntgen vizsgálatok is. Az emberek többsége eleinte meglepődik azon hogy a régóta fennálló problémáit testében található gócok okozzák valójában, ezért szinte ez az utolsó dolog, amire gondolni szoktak a kivizsgálások idején. A látszólag ismeretlen eredetű problémákat (a hajhullást, a levertséget, és a fáradékonyságot) a legtöbb esetben a mandulákban található gyulladás szokta okozni. A mandulán pedig akkor is kialakulhat góc, ha azt korábban eltávolították már.

A fogászati eredetű gócok

A legtöbb ember általában a fogászati gócoktól szokott a legjobban tartani. Fogaink vizsgálatát nagyon sok esetben a folyamatosan visszatérő fejfájás, vagy a felső légúti megbetegedések idején szokták javasolni az orvosok. A fog eredetű gócok között szerepelhetnek elhalt fogak, olyan gyökérkezelt fog, melynél nem megfelelő a gyökértömés, krónikus ínygyulladás, krónikus fogággyulladás, visszamaradt foggyökér, vagy az állcsontban lévő, előtörés tendenciáját nem mutató fog (ez sok esetben a bölcsességfog).

Természetesen nem minden, itt felsorolt elváltozást kell gócnak tekinteni, ám abban az esetben, ha egyéb másodlagos betegségek is kialakulnak, akkor ezek már egyértelműen gócnak számítanak. Az azonban, hogy a gócnak vélt fog valóban góc volt-e, csak akkor derül ki, ha túlestünk a kezelésén és ellátásán. A fogak és a szájüreg alapos vizsgálata során sor kerül a fogak vitalitásának megtekintésére, illetve az íny állapotát is ellenőrzik. Ezután történik meg a röntgenvizsgálat, mely azért fontos, hogy a csontban, és a fogak gyökerein található gócokra is fény derülhessen.

A szájüregben kialakult gócok rengeteg súlyos betegséget is elő tudnak idézni, ezért vegyük őket komolyan! Okozhat különböző bőrbetegségeket (pattanásokat, vagy akár ekcémát, pikkelysömört is), vesegyulladást, májtályogot, szív és érrendszeri megbetegedéseket, koraszülést, idegrendszeri megbetegedéseket, illetve emésztőszervi megbetegedéseket is. Kiegészítő vizsgálati módokra is szükség lehet, melynek során a fogorvos röntgen felvételt is elrendelhet.

Ez készülhet egyesével a kérdéses fogakról is, vagy készülhet panorámaröntgen is, melynek során a felső és az alsó fogsor, illetve mindkét állcsont fogmedernyúlványa is láthatóvá válik majd. Ha a fogorvos a felvétel után sem talál olyan elváltozást, mely góc lehet, akkor fog bennünket továbbküldeni. Ha azonban gócot talál, akkor szükség van annak kezelésére, ellátására hiszen enélkül a páciens nem tud meggyógyulni a gócbetegségből.

Területek, melyekben kialakult gócok komoly problémákat okozhatnak

A szem és a környékén kialakult gócok szintén sok problémát elő tudnak idézni, így ez is egy igen veszélyeztetett területnek számít. Ilyenkor különböző tünetekre lehetünk figyelmesek, mint például a látászavar, látás romlása, fájó érzés, szem kipirosodása, de akár bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű fertőzésekkel is küszködhetünk miattuk. Nagyon fontos, hogy haladéktalanul forduljunk szemészhez, ha ezeket a tüneteket produkálja szervezetünk, hiszen, ha időben észrevesszük a bajt, akkor még az orvosoknak lehetőségük van megakadályozni az állapot súlyosbodását.

Sok kellemetlen tünetet tudnak okozni a vesében, az epehólyagban, illetve férfiak esetében a prosztatában kialakult gócok is. Ezek ilyen esetben leggyakrabban valójában a szervekben kialakuló kövek felületén lerakódott kórokozók. Gyakran az emberek inkább együtt élnek a kellemetlen tünetekkel, ahelyett hogy orvoshoz fordulnának panaszaikkal. Persze senki se szeret gyakran orvoshoz járkálni, ám ez ilyen helyzetben elengedhetetlen, attól pedig kár tartanunk, hogy ezek a vizsgálatok különösen nagy fájdalommal, vagy kellemetlenséggel járnának. Egy átfogó góckutatás segít abban, hogy az orvos ne csak a felszíni betegségeket tudja megállapítani, hanem annak valódi, kiváltó okára is fény derüljön, melyet aztán meg lehet szüntetni.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?