Otthoni fogápolás


Az ép és szép fogak részben öröklődnek, de a gondos száj-és fogápolás rengeteget javíthat a kevésbé esztétikus genetikai adottságokon. Ennek ellenére egy pár évvel ezelőtti felmérés alapján a magyar lakosság 15%-a nem mossa mindennap a fogait, sőt a lakosság több mint fele egyáltalán nem használja fogkeféjét.

Miért kell rendszeresen fogat mosni?

Azért, hogy eltávolítsuk a fogakon megtapadó ételmaradékot, illetve a fogágybetegséget okozó foglepedéket.

Milyen a jó fogkefe?

Az otthoni száj-és fogápolás legfontosabb eszköze a fogkefe. A mai irányelvek megfelelően legyen puha sörtéjű, amivel nem karcoljuk meg a fogakat. Emellett jó, ha flexibilis a nyaka, így a nehezebben elérhető helyeken is megfelelő tisztítást tudunk végezni. Manapság a fogkefék nagy része megfelel a követelményeknek, mégis jobb, ha neves gyártók termékeit választjuk, mivel ezek garantáltan biztosítják a megfelelő fogmosási technika eszközét. A kellő gyakorisággal használt fogkeféket általában 3 havonta érdemes lecserélni.

Hogyan mossunk helyesen fogat?

A jó fogkefe önmagában nem elég, a fogmosás helyes technikája is nagyon fontos. Mindig a fognövés irányából, vagyis a felső fogsoron fentről lefelé haladjunk a fogínyt ráhúzva, az alsó fogsoron alulról felfelé, mintegy „söprögető” mozdulatot végezve. Az erőteljes, vízszintes irányú sikálást minden esetben kerüljük! A jó fogmosás 2-3 percig tart, rövidebb idő alatt a gondos tisztítás nem végezhető el. A legideálisabb az lenne, ha minden étkezés után fogat mosnánk, de erre azonban nem minden esetben van lehetőségünk, így naponta legalább 2x a reggel és este végezzük el.

„Sose felejts el mosolyogni. Még akkor sem, amikor szomorú vagy. Lehet, hogy valaki beleszeret a mosolyodba.” – Gabriel García Márquez

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?