Fogfehérítési tévhitek


A fogfehérítés során is voltak és vannak számos házi praktikák, amiket bevetettek a fehérebb fogak érdekében, ám ezek nem minden esetben bizonyulnak a legjobb döntésnek.

  1. Szódabikarbóna

A fogfehérítés tévhitek egyike, hogy a szódabikarbóna jó fogfehérítő. A leggyakrabban használt otthoni fogfehérítés módszer valóban a szódabikarbónás dörzsölés volt. Néhány évtizeddel ezelőtt még a fogporba is beletették adalékanyagként, a fogfehérítés elősegítéseként. A szódabikarbóna valójában sikeresnek volt mondható, a fogfehérítés valóban megtörtént, ám súlyos károkat okozott a fogakon. A fogfehérítés során a szódabikarbóna felérdesítette a fogfelszínt, főként, ha valaki nagyon gyakran használta, így az érdes felszínen később sokkal könnyebben megtapadtak a szennyeződések, ételmaradékok. Az elszíneződés sokkal nagyobb méreteket öltött, mint a fogfehérítés előtt. Talán innen erednek azok a fogfehérítés tévhitek, hogy fogfehérítés után sokkal erőteljesebb lesz az elszíneződés és egyre gyakrabban lesz szükség fogfehérítés eljárásra.

  1. Savas anyagok

Voltak különböző savas anyagok, melyeket az emberek saját felelősségre használtak fogfehérítés gyanánt. Ilyen például a citrom-szódabikarbóna vagy az eper-szódabikarbóna keveréke. Ezekkel viszont az a probléma, ha nem találjuk el a mértéket a sav nem csak az elszíneződést marja le a fogainkról, hanem oldják azok ásványi anyagát is, ami elképesztő roncsolódáshoz vezet.

  1. Fogfehérítés banánnal

A banán és annak héja különösen gazdag káliumban és magnéziumban. A fogfelszín banánhéjjal történő dörzsölése optikailag fehéríti a fogakat. Tény, hogy ezzel a kúrával nem ártunk a fognak, ám ne reméljük, hogy olyan minőségi változást okoz, mintha szakrendelőben fehérítenénk fogainkat.

A fenti módszerek, ha nem is mindegyik egyértelműen károsítják a fogakat, így nem ajánlott, hogy ezekhez a technikákhoz folyamodjon.

Fontos megjegyezni, hogy a fogfehérítést csak ép és egészséges, valamint élő fogakon végzik.

A koronák, hidak, tömések fehérítése nem lehetséges.

 

Ha bármilyen kérdése van, a témával kapcsolatban keressen minket bizalommal.

 

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?