A rosszul elkészített kivehető fogsor hatásai


Korunk előrehaladtával a fogsorunk alapvető szerkezete nem változik, viszont a szájüreg formája igen. Fogaink megfelelő ápolása és a rendszeres fogorvosi vizsgálatok együttesen fontos tényezők a száj egészségének és a fogaink jó állapotának megőrzésében.

Ha kivehető fogsorral rendelkezünk, fontos, hogy az hosszú időn át megfelelően illeszkedjen, melyet rendszeresen szakember segítségével ellenőrizni szükséges.

Egy rosszul elkészített vagy nem megfelelően illeszkedő fogsor, rengeteg problémát tud okozni.

 

A rosszul illeszkedő fogsor problémái lehetnek

Az életkor előrehaladtával a szánkban lévő ínygerincek összezsugorodhatnak, ezáltal a fogsor lazábbá válhat. A csont is összezsugorodhat, amitől az állkapcsok nem zárnak megfelelően.

A laza vagy rosszul illeszkedő protézisek fájó részeket, pontokat okozhatnak a szájban, valamint ez gyomorproblémákhoz, emésztési zavarokhoz is vezethet, amennyiben nem vagyunk képesek megfelelően megrágni az ételt. Továbbá a laza fogsor változásokat okozhat az arcvonásainkban is.

 

Mikor kell cserélni a kivehető fogsort?

Ha a fogsorod egy fiókban hever, mert egyszerűen „nem érzik jól magukat„, nem természetes komfortos a használata, lazák vagy fájó foltokat okoznak a szádban, akkor mihamarabb fel kell keresned egy fogorvost.

A szakember segít kiértékelni és megkeresni ennek okát, megállapítja, hogy milyen  módon kell átillesszteni, beállítani vagy átalakítani a műfogsort.

Ha a fogsora jelentősen elhasználódott, abban az esetben is keresse fel fogorvosát és kérjen tájékoztatást új fogsor készítéséről.


Kérjen időpontot konzultációra!

 

Fontos, hogy műfogsor elkészülte után is folytassuk a rendszeres fogorvosi látogatásokat, hogy megbizonyosodjunk a fogak megfelelő illeszkedéséről. Tájékoztatást kérje minden esetben fogorvosától, hogy milyen gyakorisággal szükséges fogászati kontrollra járnia.

 

A rosszul elkészített kivehető fogsor sok esetben a helytelen állkapocs diagnosztika eredménye. A harapásvétel pontossága nagyban meghatározza a műfogsor használhatóságát! Tudjon meg többet az eljárásról, hogyan milyen módon kell azt helyesen alkalmazni, hogy a műfogsor jól illeszkedjen, harapása és a rágás megfelelő legyen!

 

Miért van szükség a rendszeres fogorvosi kontrollra?

Amikor a fogorvosa javítja vagy beállítja a fogsorát, olyan fogászati eszközöket és anyagokat használ, amelyek kifejezetten a rendelőben találhatóak meg, és csak a fogorvosok számára állnak rendelkezésre. A vény nélkül kapható termékek általában olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek ténylegesen károsítják a fogsorokat és nagyobb, akár visszafordíthatatlan kárt okoznak a szájban. Csak fogorvosának szabad beállítani vagy javítania a fogsorát.

 

 

A műfogsor gondozása

A megfelelő gondos ápolás jó formában tudja tartani fogait és száját.
Minden nap puha sörtéjű fogkefével jó alaposan meg kell mosni a fogsort, hogy eltávolítsa az ételt és a lepedéket.
Ugyanez vonatkozik az ínyére és a nyelvére is. Amikor nem viseli a fogsorát, mindig vízben vagy az arra kifejlesztett tisztító oldatokban (pl.: Corega tabs) érdemes tartani.

 

 

Ne felejts el mosolyogni!

Megfelelő gondozással és rendszeres fogorvosi látogatással a fogsorának megbízhatóan kell működnie, és hosszú ideig jó állapotban kell maradnia.

Vigyázzon a fogsorára, és rendszeresen keresse fel fogorvosát.

 

Ne habozzon, kérdezzen bátran!

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?