Gyökérkezelés. Mikor alkalmazzuk, mire jó?


A gyökérkezelés elsődleges célja az adott fog megmentése, a foghúzásnak az elkerülése. Anyagilag is jobban megéri egy fogat gyökérkezeltetni, hiszen egy fog pótlása többe kerül.

Leggyakrabban fogbél gyulladás, mély szuvasodás, fertőzés, esetleg trauma  miatt kell gyökérkezelést alkalmazni. Régebben ezek a fogak simán eltávolításra kerültek, a mai orvostudománynak, a gyökérkezelés megjelenésének köszönhetően azonban lehetőség van a megmentésükre.

Gyökérkezelés során a fog gyökércsatornáinak a mechanikus és kémiai kezelése történik a baktériumszám csökkentésének érdekében. Természetesen a folyamat a rendelőnkben alkalmazott fájdalomcsillapítók mellett fájdalommentes. A fájdalom csillapítására jellemzően csak az első kezelésnél van szükség, hiszen a második alkalommal már nincs jelen az ideg.

A gyökérkezelés több alkalmas  kezelés. Az első alkalom minden esetben a leghosszabb, hiszen ekkor tárjuk fel a fogat. Természetesen egy egy gyökerű fog kezelése rövidebb ideig tatr, mint egy három gyökerű fogé.  Az újabb kezelésig gyógyszert helyezünk a fogba. A következő kezelésnél a gyógyszert eltávolítjuk és a gyökérkezelés újra megtörténik. A folyamatot addig ismételjük amíg a fog tünetmentes lesz, amikor is elkészül a végleges fogtömés.

Normális, ha a gyökérkezelt fog környezete 2-3 napig érzékenyebb, azonban ha még egy hét után is érzékeny az adott terület az a fertőzés újra kialakulására utal. Ebben az esetben mindenképpen jelezzük azt a fogorvosunknak.

Egy jól gyökérkezelt fog akár életünk végéig is elkísérhetnek minket problémamentesen. Arról azonban nem szabad elfelejtkezni, hogy ezek a fogak is szuvasodhatnak, így ápolásuk, tisztításuk ugyanolyan fontos.

A gyökérkezelt fogak törékenyebbek! Mechanikus hatásoknál  gyakoribb, hogy letörik egy kisebb darab a gyökérkezelt fogból. Ez azért van, mert a tápláló erek hiányában veszít a fog rugalmasságából, de ezek a kisebb sérülések sima töméssel könnyen orvosolható.

Miért jobb a mikroszkópos gyökérkezelés?

Mindenkinek van egy ismerőse, aki a gyökérkezelés folyamatát, fájdalmas, elrettentő orvosi beavatkozásként mondott el. Ezek gyakran rosszul felszerelt rendelőkből származó sikertelen kezelések  történetei.

A mai technika mellett a gyökérkezelés fájdalommentes, rendelőnkben rutin eljárás.

A gyökérkezelések sikerességének legfontosabb mérföldköve a fogászati mikroszkóp volt. Rendelőnk főorvosának 10éves tapasztalata van a mikroszkópos gyökérkezelések kapcsán.

A mikroszkópnak köszönhetően a  szemmel  láthtatlan részletek is láthatóvá válnak az orvos számára. A fogorvos le tud nézni a gyökércsatorna mélyére, akár 40x nagyításban, így a kezelés pontosabbá, hatékonyabbá válik. Az így gyökérkezelt fogak megmentési aránya eléri a 99%-ot.

Még a legegyszerűbb esetnél is a fogászati mikroszkópos kezelés nagyban  növeli a fog megmentésének az esélyét. Természetesen vannak olyan esetek is, ahol a fog megmentésére a mikroszkópos gyökérkezelés lehet az egyetlen megoldás.

hu_HUHungarian
Open chat
Üdvözöljük!
Miben tudunk segíteni?